Seglarskola för unga syftar till trygghet och säkerhet

En sport som kräver mycket

Många som seglar uppskattar friheten ute på havet. Det är häftigt att uppleva känslan av att jobba med havet istället för att kämpa emot det. Dessutom är det roligt. Föräldrar som själva håller på med segling vill ofta att deras barn också ska få möjlighet att känna på sjölivet. I en seglarskola lär sig barn och unga att uppskatta sportens alla komplexa delar. Man behöver kunna samarbeta, läsa av vädret och ha en bra fysik. Runt om i landet arrangeras seglarskolor under sommarlovet och på helger för att på ett säkert och tryggt sätt lära ut alla moment.

Segelbåtar på havet

Jolle är bra för nybörjaren

Att hålla på med en hobby ska vara roligt och utvecklande, det ska stärka självkänslan och självförtroendet när du gör dina framsteg. Att lära sig segla handlar om mycket mer än att bli bra på en sport. Du får träna både fysiskt och psykiskt för att bli en trygg individ som fattar rätt beslut ute på havet. Vanligtvis börjar man sin seglarkarriär i en jolle. Denna typ av båt är en utmärkt lärare eftersom den är liten, du ser enkelt varje kursändring som du gör. Större båtar svarar inte lika snabbt på dina rörelser, men i en jolle får du resultat direkt.

Möjlighet att prova

Om du skulle vilja prova på segling men är lite osäker om det är något för dig erbjuds prova-på-kurser och introduktionsdagar på många seglarskolor runt om i Sverige. Under en eller ett par dagar får du möjlighet att läsa teori samt segla på riktigt under några timmar. Vad som är bra att veta är att de flesta seglarskolor har kravet på simkunnighet om minst 200 meter. Under din första lärotid kommer du att hamna i vattnet och måste då kunna ta dig i land eller upp på båten igen. Självklart är det även krav på flytväst under lektionerna.