Vintersporter

Vinter med snö och is är perfekt för att utföra alla de vintersporter som endast kan göras under den kalla årstiden. Här är några tips på olika sporter som är perfekta att utföra under vinterhalvåret.

Åk längdskidor

Att åka längdskidor är ett underbart sätt att ta sig fram i vinterspåren och uppleva härliga natur och samtidigt får du motion. Kör ett riktigt hårt träningspass eller en lugnare tur på skidorna. Kanske gör du passet på längdskidor till en heldag med vänner eller familj och tar med en ryggsäck full med härlig packning av varm choklad och lunch. Köp ett par längdskidor eller låna ett par. Glöm inte att du behöver ett par skor som passar dina spännen på skidorna.

Åk utför

Olika former av slalom är väldigt populära sätt att åka skidor utför. Underbart med fart och fläkt! Åk till platser som Åre, Storlien eller Abisko i Sverige – eller varför inte de populära franska alperna eller till Italien, Schweiz eller varför inte Österrike eller Norge? Det finns många destinationer världen över där det finns skidanläggningar för alla som älskar utförsåkning. På skidanläggningarna finns det ofta olika typer av liftar som tar en från botten av backen till toppen. Dessa liftar kallas till exempel ankarlift, knapplift och sittlift.

Ett annat sätt att ta sig ned från toppen av en backe är att åka snowboard. En brädsport i snön som skiljer sig i stil och känsla från skidåkning. Det är andra muskler i görningen än vid slalomåkning, ofta blir känslan annorlunda. En snowboard-åkare åker ofta i samma backar som slalomåkarna. Enda nackdelen är i stora skidanläggningar där det finns transportsträckor som är långa plana sträckor, vilka syftar till att åkaren ska kunna förflytta sig mellan olika backar eller områden. De med skidor kan staka sig fram med hjälp av sina stavar. Snowboardåkare får kasa fram på sina brädor, hitta en vänlig själ på skidor som kan ge en skjuts eller ta av sig brädan och promenera vägen fram.

Längdskridskor

Att åka längdskidor är ett perfekt sätt att spendera en lång dag ute i naturen med familj eller vänner. Sätt på dig ett varmt underställ, med varma underkläder som kalsonger, tröjor och byxor och jacka. Se till att packa en ryggsäck med härlig god matsäck och ordentligt med väska och ett extra ombyte. Och ge dig sedan ut för att upptäcka din natur i ditt närområde på ett nytt sätt. Genom att ta sig fram på sjöar, åar och floder som har fryst till is, låter längdskridskor den på skridskor att ta sig fram långa distanser. Om du inte har testat det här förut lär du dock få vänta dig en ordentlig träningsvärk, även om det inte verkar så i stunden då du flyger fram på dina skridskor.