Långfärdsskridskor

En solig dag mitt på vintern kan det vara otroligt härligt att bege sig ut på glittrande is, med långfärdsskridskor på fötterna. Att enbart höra ljudet av skären när man susar fram över isen ger en mäktig känsla av frihet. På sina håll är isarna så klara att det under rätt förhållanden går att se sjöbottnarna, och ibland förföljs åkare av fiskar som simmar ikapp under isen.

Smidig sko

En långfärdsskridsko är en typ av sko med en längre skena än till exempel en vanlig skridsko. Vissa modeller kan man ta loss skenan på, vilket är praktiskt om man måste gå på land mellan isar. Lättmetallskridskon är den vanligaste typen och skenbredden ligger på mellan 1,3 1,4 mm. Fast häl är det vanligast förekommande men lös häl vinner allt större mark och påminner om de pjäxor som används vid telemarkåkning. Skorna är idag mycket bekväma och sitter ungefär lika smidigt på foten som en sko från trendiga converse och är lätta att hålla rena. Att använda stavar kan vara bra för balans och uthålligheten, särskilt då man har tyngre packning på sig. Som vid all aktivitet ovanpå en is, är det A och O med säkerheten och man ska alltid bege sig iväg i en grupp , där åtminstone en av deltagarna är mycket erfaren. Det finns särskilda långfärdsskridskoföreningar som anordnar säkra turer och vet vart man ska åka. Is-dubbar som hängs kring halsen är att föredra för alla som beger sig iväg på en tur.

Isbedömning

Det viktigaste som finns inom långfärdsåkning för att få en så härlig upplevelse som möjligt är förmågan att kunna avläsa en naturis. Man ska aldrig chansa om man inte vet att isen är tillräckligt tjock, och det finns många webbplatser med uppdaterad information som visar vart man säkert kan röra sig. Isen kan variera i tjocklek och man ska alltid vara vaksam på sprickor och hålla sig till anvisade platser för aktiviteten. De flesta olyckor som uppkommer vid långfärder uppkommer oftast för ensamåkare, så att bege sig iväg i en grupp är det enda bra alternativet. Att ha kunskap och sällskap är de två grundstenarna för en säker och behaglig upplevelse.

Sol och snöfritt

Kan man så ska man bege sig iväg när solen är framme och det inte ligger för mycket snö i vägen på isarna. Då får man njuta maximalt av färden och kan sätta sig vid någon strandkant med sina kamrater och njuta av medhavd matsäck. På senare år använder en del drakar som de flyger efter, då fångar draken vinden uppe i luften och fungerar som en “Motor” för den fastspände skridskoåkaren. Man måste då hålla reda på de långa linorna så att andra åkare inte trasslar in sig. Det finns alltså många möjligheter att hålla sig aktiv även under vinterhalvåret.

dotmag