Rätt cykelutrustning under vintern

Du kan med fördel cykla året runt så länge du har en vinterutrustad cykel som är anpassad för det rådande klimatet. Det viktigaste är förstås att cykeln har ett stadigt grepp om marken och att det inte finns risk för halka. Dessutom bör du själv tänka på vad du har på dig för att hålla värmen, speciellt om du ska cykla långväga. Precis innan vintern är det en god idé att vinterrusta din cykel för att se till att den håller hela vintern och in på våren.

Förbered dig med dubbdäck

Det finns cykeldäck och slangar för olika väder och underlag precis som för bilar. Om du ska cykla när det kommit väldigt mycket snö bör du sätta på dubbdäck på din cykel. Det kan också räcka med att byta cykelslang i vissa fall. Här hittar du en riktigt bra cykelslang 28 tum för alla cyklar inklusive barnmodeller. Satsa på en robust slang som håller i alla väder. Hos shoppen finns recensioner så du kan läsa vad andra kunder säger om de olika slangarna. Om du ska cykla tillsammans med resten av familjen är det viktigt att samtliga cyklar är utrustade för vintern på allra bästa sätt.

Sätt på en stänkskärm och belysning

De flesta sportcyklar kommer redan med en stänkskärm men det är långt ifrån alla som har detta. Om du ska cykla mycket i terräng eller bara i snö och slask kan en sådan förhindra att du blir nedstänkt. Det är också viktigt att tänka på att det snabbt blir mörkt och kallt under vinterdagarna. Därför bör du dubbelkolla att du har fungerande belysning och reflexer på din cykel. Lagen säger att du ska ha en reflex och en vit lampa där framme. Du ska även ha en reflex och en röd lampa där bak samt två stycken gula lampor på sidan av cykeln. Utan dessa riskerar du höga böter och äventyrar även din och andras säkerhet. Om du ska cykla på vägar utan gatlampor är det viktigt att du väljer en extra stark lampa så du ser vägen framför dig. Ta gärna med dig lamporna in om din cykel står parkerad länge ute i kylan för att spara batteri.

dotmag