Så klär du dig rätt för skidbacken

När du ska ut och åka skidor är det viktigt att du har rätt kläder på dig. Ditt val av kläder kommer att vara avgörande för hur bra du står emot kyla och vind och hur länge du orkar vara ute i backen.

Är du en van skidåkare är du säkerligen redan medveten om att du kan bli riktigt varm och svettig, även om det är kallt i luften. Vi rekommenderar dock att du lämnar dina fina vårjackor för dam till de lite varmare månaderna och satsar på lager-på-lager principen istället. Genom att klä dig i tre olika lager kan du skala av och ta på efter behov.

Lager 1: Närmast kroppen bör du alltid ha ett bra underställ. Här är underställ av ull att rekommendera, eftersom det har en god andnings- och värmeförmåga, samtidigt som det leder bort fukt.

Lager 2: Mellanlagret är till för att hålla värmen ännu bättre. Det kan bestå av en fleecejacka eller en jacka med en lättare isolering. Här kan till och med en vårjacka faktiskt vara lämplig.

Lager 3: Det sista lagret är till för att skydda mot snö, vind och väta. Det måste därför vara ordentligt fodrat och vattenresistent, samtidigt som det står emot vind och blåst. Gore Tex är ett material att föredra.

dotmag