Vintersport och hemodlat

Vintersport i all ära, men har du tänkt på vad du stoppar i dig och inte bara på vad du har för dig? Under vintern kan det vara svårt att hitta giftfria alternativ i frukt- och grönt-disken, så varför inte starta en alldeles egen odling för att få i dig den där viktiga näringen du så väl behöver för att orka med ett aktivt uteliv.

Inte bara krasse

Det finns en mängd fröer att botanisera bland som passar bra för den lilla odlingen på köksbänken eller i fönstret under vintermånaderna. De flesta kommer nog att tänka på smörgåskrasse, men det går att grodda en massa fröer för en näringsrik variation. Så när turerna i slalombacken eller kälkbacken är slut för dagen är det en liten lyx att få komma hem till sin lilla köksodling av groddat linfrö, solrosfrö eller ärtskott. Vissa fröer gror snabbare och lättare än andra, så varför inte prova dig fram bland groddbara fröer tills du hittar dina egna favoriter.

Odla blad

Förutom att grodda fröer kan du även odla små mikroblad i köksfönstret. Sätt fröer av spenat, ruccola och kanske rödbeta. Det går också att så olika salladsblad. Prova dig fram bland alla fröer och skaffa dig din egna giftfria odling av näringsrika groddar och småblad att mumsa på efter dagens uteaktiviteter. Förutom att det är gott med små mikroblad är det också roligt att se dem växa och veta att de är garanterat fria från bekämpningsmedel.

Så på med skidorna och ge dig ut i vårt vackra vinterlandskap, men glöm inte bort att kroppen behöver näring också och då gärna i egenodlad giftfri form.

dotmag