Vintersport

Vintertid. Hemskt kanske du tänker när du läser det ordet men i Sverige har vi ett fantastiskt utbud av vinteraktiviteter och sporter. Skidor eller snowboard – det är bara att välja efter smak. När snön och kylan lagt sig och solen ligger på är det ett perfekt tillfälle att ge sig ut i naturen för sport och unna sig en god matsäck efteråt. Att grilla och dricka kaffe i ett soligt och gnistrande vinterlandskap efter en aktivitet muntrar upp de flesta, trots mörkret som omger oss tidiga mornar och kvällar.

Om du är boende i Stockholm så misströsta inte. På flera håll i länet finns backar med konstsnö för både skidor och snowboard. Om vintern bjudit även stockholmarna på snö finns även många elljusspår att tillgå. Några av de backar som finns att besöka i närheten av huvudstaden är Ekholmsnäs på Lidingö, Flottsbro i Huddinge och Väsjöbacken i Sollentuna.

Om du har tröttnat på att vara chaufför och åka fram och tillbaka till backar och rinkar kanske det är dags att anmäla dig till en handledarkurs och förbereda din tonåring på den självständighet ett körkort innebär. Det gynnar på sikt både dig genom att frigöra tid och din tonåring som får känna på friheten i att själv kunna ta sig till sina vinteraktiviteter.

Snowboard är en mycket populär vinteraktivitet och den är, sedd till skridskor och skidor, relativt ung. Snowboard föregångare snurfers uppfanns på 1960-talet och bestod av en bredare skida och ett snöre. Den kom snabbt att bli på modet och tillverkades i slutet på 1960-talet i större antal än vad man hade förväntat sig. I början av 1980-talet gjorde snowboard intåg i vintersporten och blev främst uppskattad av den yngre generationen.

Snowboard består av en bräda som ska vara kortare än åkaren och stelheten på brädan beror på åkarens vikt. Åkaren har även boots och bindningar och brädan är inte sällan prydd i färgstarka färger och mönster. Hjälm och snowboardglasögon ska användas. Klädseln är ofta mer avslappnad än skidåkarens och även i dag är snowboard mest uppskattad bland de yngre. Möjligtvis hör det ihop med snowboardens sena intåg och det faktum att det krävs mer balans och smidighet på en snowboard än på ett par skidor. Varje år anordnas Europas största snowboardtävling Air & Styles.

Skidor har funnits lång tid i Sverige och det vanligaste har varit att skidorna varit gjorda i trä. I dag använder man sig av plast och glasfiber. Beroende på vilken skidsport man utövar behöver man också välja skidor därefter. För t.ex hopp använder man sig av twintips vars ändar är böjda upptill. Varje år anordnas ett flertal olika skidtävlingar, alltifrån slalom till backhoppning.

Fler vintersporter finns att utöva och är bra att göra trots de mörka dagarna. Det är både roligt och att komma ut i den friska luften ger mer kraft och energi i vardagen.

dotmag