Barmarksträning inför vintersäsongen

Även om många tycker att den svenska vintern är lång är det många månader om året då det inte är möjligt att ge sig ut på sjö- eller havsisar. För att inte tappa kondition och styrka gäller det att hålla igång träningen för att vara beredd när isen lägger sig.

Skridskoåkning har funnits ända sedan vikingatiden och är en utpräglad nordisk sport. Tyvärr är det också en sport som kräver tillgång till bra isar vilket inte alltid är lätt att hitta. Istället får skridskoåkare träna skridskoformen på andra sätt under flera av årets månader. Skridskoåkning är en relativt billig sport och kräver sällan stora investeringar i utrustning. Tänk på att alltid ha med dig bra säkerhetsutrustning och se till att gå kurser i säkerhet på is.

Träning för långfärdsskridskor

När det inte går att åka skridskor på en naturlig is kan ett alternativ vara att leta upp en ishall eller en spolad isbana utomhus. Det brukar finnas tider när allmänheten har tillgång till isbanan och även om det inte är kul att åka varv efter varv i en ishall ger det bra träning för den som vill ha specifik skridskoträning.

För att bibehålla och förbättra de muskler som behövs vid skridskoåkning finns det speciella övningar att ta till. Bland annat är sidosteg med vikt eller gummiband bra övningar. Om du har tillgång till en slideboard eller slide trainer som den också kallas kan du efterlikna skridskoåkningen och få bra träning. Du glider fram och tillbaka över en speciell matta i samma rörelsemönster som du har på isen.

Styrka och kondition för skridskoåkare

Bålstyrka, ben och säte är viktiga komponenter för en skridskoåkare. Genom att göra styrkeövningar för dessa kroppsdelar under hela året kommer du att bli starkare och orka åka fortare och längre när det är dags att ge sig ut på isen.

Långfärdsskridskoåkning kräver inte bara styrka utan även bra kondition. Se till att hålla flåset uppe genom att träna någon form av kondition minst två gånger varje vecka året runt. Att springa eller gå raskt är ett effektivt sätt att hålla igång flåset. Cykling inne eller ute och cross trainer eller roddmaskin är andra effektiva konditionsövningar. Om du har svårt att motivera dig på egen hand erbjuder de flesta gym konditionsträning på gruppträningspass.

Motivera dig under barmarksmånaderna med att tänka att du i vinter kommer att vara både starkare och mer uthållig på isen än du någonsin varit tidigare. Kombinera också träningen med en hälsosam kost för att få bästa effekt. Grunden i en bra kosthållning är bra råvaror och att laga mat från grunden. Mycket grönsaker, rotfrukter och bra proteinkällor och fullkornsprodukter kommer att ge dig energi till träningen och livet i övrigt.

dotmag