Så ökar du chanserna att lyckas inom skidåkningen

Klimatet och förutsättningarna i länder som Sverige, Norge och Finland gör att vi alla är väldigt duktiga på att ta fram skidåkare som tar sig hela vägen till världstoppen. Det vore desto mer överraskande om exempelvis Brasilien eller Sydafrika skulle fostra lika duktiga skidåkare. Kort och gott så måste man ha bra förutsättningar för att ha möjlighet att lyckas.

Vad behövs för att bli duktig inom skidåkning?

Det är många faktorer som avgör om man kan bli en duktig skidåkare eller ej. Det första är någon sorts talang, en fallenhet för skidåkning som gör att man kan utvecklas snabbt och lära sig de olika teknikerna till perfektion. En annan viktig faktor är den som vi redan nämnt, bra förutsättningar. Har man inte möjlighet att träna på riktig snö eller åka utförsåkning i riktiga backar så är det svårt att bli så pass bra att man kan kvalificera sig för de stora tävlingarna. En tredje viktig faktor är att man har bra tränare. Det ska vara någon som kan motivera, justera och pusha så att man verkligen gör allt för att bli så bra man kan.

Vad kan man själv göra för att optimera chanserna att lyckas?

Det handlar inte bara om att träna, man måste dessutom träna mer än konkurrenterna. Ju mer tid man lägger på sin träning desto bättre kan man bli. Det gäller även att träna annat än det man behöver kunna med pjäxor och skidor på. Man måste vara stark och uthållig så extra träning på gymmet är viktigt för att stärka muskler och uthållighet. Har man möjlighet bör man även införskaffa en eller flera träningsprodukter till hemmet, man kan exempelvis köpa en populär crosstrainer, en motionscykel eller ett löpband. Mångsidig träning är alltid bra för kroppen.

Uppoffringar

Man måste även göra en hel del uppoffringar för att lyckas. Man måste nämligen hela tiden tänka på att hålla kroppen i bästa form och undvika saker som kan göra den sämre. Med det sagt ska man se till att man undviker alkohol, snabbmat och godis. Det är klart att man får ta en pizza, en öl eller lite godis ibland, men man ska inte göra det till någon daglig vana. Man måste även offra kvalitetstid med vänner. Vill man bli bäst så kostar det! Sena utekvällar med vännerna är också en sådan sak som man bör avstå från, men givetvis ska man göra det när man kan som exempelvis när man har en tränings- och tävlingsfri period. Även sömnen är väldigt viktig. Det är när man sover som kroppen återhämtar sig som bäst. Så se till att skapa bra sömnrutiner som är anpassade för din kropp.

Med ovanstående förbättrar du chanserna att lyckas som skidåkare, men det finns samtidigt ingen garanti för att du kommer lyckas.

dotmag